Det är taket som varit i fokus även de sista två månaderna på året. Taksponten spikades fast och på den en tät fiberduk. Ekovilla isolering sprutades in i taket. Till sist kom plåtslagare och lade ett nytt svart plåttak i gammal stil, ovanpå fiberduken. Det är ett falsat plåttak av svensk försinkad målad plåt, som borde hålla minst 30 år utan underhåll. Det får vi hoppas! :)
 
Vad gäller vädret så fortsatte det att utmana oss. Det blåste kanske lite mindre, men kom regelbundet nederbörd, regn och snö om vart annat. Speciellt halkan som rimfrosten orsakade var ödesdiger. Så skedde även två olyckor under denna tid, både pappa och en plåtslagare halkade på taket. För pappa kunde det ha gått illa, en stödjeplanka lossnade och han rasade ner från taket. Till all lycka fångade byggställningarna upp honom och han fick "endast" spruckna revben på ryggsidan. Plåtslagaren halkade mitt under arbetet och skar upp handen när han försokte hindra sitt fall genom att gripa tag i en plåt. 7 stygn blev det.  
 
 
Takstolarnas ändor har målats och lagts upp.
 
 
Skorstenen muras genom taket.
 
 
Taksponten spikas på nerifrån.
 
 
Färdigt grundmålade skäggbräden läggs på plats. 
 
 
Tät fiberduk stiftas fast. Den blir sen under plåten.
 
 
Skorstenen är färdig. Nästan. Ovanpå den ska plåtslagarna bygga ett litet tak. 
 
 
Ekovilla isoleringsmaterial blåsas in i taket. Här en bild fläkten som för innehållet ur balarna in i en lång slang och upp på taket. Denna slang stockade fast flera gånger. 
 
 
Ekovilla blåses in uppifrån takåsen ner i ett fack i taget.
 
 
Ekovilla kaos. Den var inte lätt att styra, levde liksom sitt eget liv.
 
 
Fiberduken fästes fast över takåsen.
 
 
Färdigt för plåtläggning.
 
 
Plåtarbete på gång, de jobbade i ungefär ett par veckor.
 
 
 
 
Taket är färdigt! Jippii! Plåtar och tätning på skorstenen är ännu ogjort, liksom hängrännorna som läggs dit på våren. 

Kommentera

Publiceras ej