Denna månad har det jobbats med taket. Efter att det gamla taket av pärtor och plåt rivits började vi bygga upp ett nytt tak av nytt virke. Pappa hade hjälp av Johan som är i byggbranshen. Vi tänkte att han skulle hjälpa till i ett par veckor, men han stannade över en månad. Det har varit mycket jobb med taket. Inget har gått fel, det har bara varit mycket jobb! Och vädret var inte helt på vår sida. Oktober bjöd på mycket regn och ruskväder, med regn och vind nästan varje dag och till och med snö. Det har varit kallt och halt och en hel del jobb med att täcka med presenningar. I något skede tänkte pappa att vi inte hinner före vintern kommer. Men det verkar gå!
 
Samtidigt med takbygget har pappa murat husets enda skorsten. Han kollade upp med en murare vad man ska tänka på, för han har aldrig gjort det förr. Skorstenen är stor och hög och det tog ca 10 hela dagar att få den klar. Han hade ju ingen murarpojke, som alla yrkesmurare har, den som gör murbruk och bär upp teglet. Så det blev ganska tungt när han kom flera meter upp och skulle bära upp sten och bruk många gånger om. Det gick därför allt långsammare ju högre upp han kom. Men välditg fin blev den! Husets hjärta. 
 
De tre gavlarna täcktes in med vindskyddsskivor och plast för fönster och dörrar. Som ytterdörr lades det in en tillfällig dörr som vi hittade billigt på findit. Detta så att vi kan hålla lite värme i huset på vintern när pappa jobbar därinne. Det här med vindskyddsskivor blev en svårsmält grej för min del. Huntons vindtät är nämligen asfaltimpregnerad. Och asfalt innehåller ämnen som är cancerframkallande, s.k. PAH föreningar. Detta är långt ifrån min målsättning att få bo i ett nära på giftfritt hus. Men jag gav med mig. Det fanns inte så mycket alternativ, vi behövde en vindskyddsskiva och Huntons vindtät är ledande på marknaden. Den skyddar mot fuft, drag och kyla och tål väder och vind upp till ett år tills man lägger brädbeslåning ovanpå. Den verkar vara noggrannt testad och har blivit M1 klassad, vilket innebär det högsta betydet vid klassificering av byggnadsmaterialens utsläpp. Alla byggnadsmaterial avger tydligen olika kemiska emissioner, även naturliga material. 
 
 
 
Den långa takåsen läggs upp. Vilken tur att pappa hade bärhjälp, för den var tung!
 
 
Takstolar mäts upp och sågas till.
 
 
Lägger upp takstolar av limmad faner (kertopuu). I mellanrummen kommer isoleringsmaterialet ekovilla att blåsas in.
 
 
Skorstensbygget får sin början. Sotluckor byggs för två spisar. I mitten finns en ventilationskanal. 
 
 
Muraren i full koncentration. Här är skorstenen ca 2 m hög. 
 
 
En 5 meter hög skorsten. Det är bra med ett golv som håller den tyngden!
 
 
Regn, vind och snö stora utmaningar i oktober och november.
 
 
Gavlarna täcks igen med vindskyddsskivor. Dörr fyndad på findit monteras upp. 
 
 
En helhetsbild.
 
 
Detaljarbete vid takstolar pågår.
 
 
Det finns fyra girar på huset, dessa krävde en hel del extra arbete.
 
 
Jag och mamma var vid några tillfällen och målade spontad panel med rödmyllefärg. Dessa ska bli utskottsbräder, d.v.s. under taket som sticker ut en bit över husväggen. Lättare att måla på marken än på plats. 
 
Här läggs tjärpapper på takstolarna. Tjärpapper kommer också på insidan av stolarna och där emellan blåser man in ekovilla. 
 

Kommentera

Publiceras ej