Maj månad kom med värmen. Det var bara soliga dagar och inget regn, i alla fall som vi minns den. Nu kände mamma och jag att vi ville vara ute på Heidon också. Vi fortsatte att måla på uthusens fasader, ett projekt som påbörjades i fjol. Mamma körde morgonpasset, sen kom vi med Nova-Li lite senare. Då skötte mommo Nova medan jag fortsatte att måla. Funkade väldigt bra!
 
Pappa jobbade på inne i huset. Först lekte han pussel med taket. Tog bort en bit ovanför där spisen kommer (där fanns ett hål från en tidigare skortsten och en del sotiga bräder. Sedan tog han bort en ungefär lika stor bit av taket en bit längre bort, för att sen pussla in den i det första hålet. Två flugor i en smäll. Ett hål i taket lappat och ett annat hål skapat (som ska öppna upp till andra våningen och ge mer ljus).
 
Så började arbetet med råspisen. Det hade förberetts en längre tid, både mentalt, med ritningar och konsulteringar med en lokal murarmästare. Jag hade dessutom önskat en spis som inte bara skickar värmen upp i luften utan även värmer upp huset. Vilket innebär lite fler rökkanaler (och jobb). Arbetet med spisen fortsätter in i juni. Men så hade han ingen murardräng heller. (Alla murarmästare har en murardräng med sig, som gör murbruk och bär in tegel.) Ca 1000 stenar och  ca 1200 kg murbruk senare står spisen klar. Bra gick det och bra blev det! Riktigt fint! :) Kan knappt vänta att börja använda den!
 
 
 
Här togs bort sotiga bräder bort. Ett litet hål blev lite större.
 
 
Ett nytt hål i taket görs. Den stora frågan, hur stort ska hålet vara? 
 
 
Från mellantaket tog man bort spån och lera/sand som fanns i golvet.
 
 
Det nya hålet uppifrån.
 
 
Och nerifrån sett.
 
 
Det första hålet lappas igen.
 
 
Det första varvet av råspisen muras. Måtten är ca 2,2m x 1,2m.
 
 
Rökkanalerna för uppvärmning av spisen gjordes i varv 3-4.
 
 
 
 
Det eldfasta teglet muras upp, där brasan sedan kommer. Gjutjärnsplattan läggs på plats. Köpt begagnad är den.
 
 
Här är spisen ca ca 1,5m hög och plattan där högforsen ska stå är färdig. 
 
 
Standardin och koukun är på plats (de två gjutjärnsstavarna). De håller upp bandjärnet som sen ska hålla upp spiskrasen. 
 
 
Målande av uthus. Falu vapen rödmylla. Den är rolig att måla med. 
 
 
På två ställen var det ruttna bräder vi marken (eftersom växtlighet hade växt intill väggen). Detta sågades bort och lappades med en bräda.
 
 
Brädan målas.