Denna månad har byggställningar kommit upp runt hela huset. Nova-Li välsignades. Mamma och jag har målat häbre och uthus. 
 
Nästa stora projekt på huset är taket, och till det behövs ställningar att stå på. Pappa valde att köpa nytt virke och bygga stadiga ställningar både runt och inuti huset (på övrevåningen). Han byggde ca 20 likadana enheter som sen fälldes upp och fästes vid varandra och i huset. För ökad säkerhet byggdes en stadig trappa, fästa plankor att gå på och ett räcke att hålla i. Det känns väldigt stadigt att promenera där uppe och kul att ta sig en sväng runt huset på 4,5 meters höjd. För att gynna återvänning ska vi sälja ställningarna (eller åtminståne virket) när taket är klart. 
 
Jag har funderat mycket på vilken typ av tak jag vill ha. Det är grått plåttak från förut, dubbelfalsad galvaniserad plåt. Men jag drömde om tegeltak. Nästan alla fina gamla hus jag sett i svenska tidningar och på nätet har vackert patinerade tegeltak. Men det visar sig att vi inte framstället äkta taktegel i Finland, det är till och med svårt atta få tag på. Och dyrt. Så jag fick ge mig, det blir plåttak. Här i Österbotten är det tradition med plåttak och man är bra på det. Jag vill ha svart tak. Man hade tydligen mörka tak förr.
 
Vi hade en välsignelsestund för Nova-Li i huset på villaavslutningen på gården. Eller ceremonin hade vi inne på betonggolvet, och det var tur det, för det var en svinkall dag. 10 grader, regn och vind. Vi tömde uthusen på mattor, stolar och spetsgardiner. Vi hade även värmebatterier och filtar att värma sig med. Det var en stämningsfull och vacker stund tillsammans med släkt och vänner. Nova-Li var lugn och det bjöds på mycket musik. Huset är härmed invigt!
 
Vi köpte en gräsklippare till sommaren, för det finns ganska mycket gräsmatta på tomten. Mamma har klippt den nästan en gång i veckan, jag har hjälpt till ibland. Vi beslöt att börja måla uthusen, trots att rännsystemen inte är i skick än. Häbre var först i tur. Jag valde Falu Wapens äkta rödmyllefärg och även gul slamfärg till dörrarna. Det var fint att se hur häbre byggnaden fick ett lyft med den nya färgen. 
 
Månaden gick snabbt, hela sommaren har egentligen gått snabbt. Man har bara väntat och väntat på att sommaren ska börja, högsommaren, då när det är så varmt att man vill bara ligga och svalka sig i havet. Men den kom inte. Våren var grå och kall, sommaren var grå och kall och hösten verkar bli likadan. Molnfria varma dagar kan man räkna på handens fem fingrar. Men när man har småbarn och torp så hinner man inte bry sig så mycket om vädret. :)
 
 
 
Häbre blir målat av målarmästarna.
 
 
Färdigt!
 
 
Mamma börjar måla på ett uthus.
 
 
Sulan blir rappad.
 
 
Välsignelsen får sin början.
 
 
Nova-Li, välkommen till jorden. Här är ditt hem!
 
 
Kusin och fadder Sami gräver ner ett gårdsträd som tillägnas Nova-Li.  
 
 
Verandan före.
 
 
Verandan efter, när den plockats ner. 
 
 
Byggställningarna läggs upp.
 
 
Trappan kunde inte vara mer stabil. 
 
 
Framsidan.
 
 
Norrgaveln.
 
 
Baksidan.