Det har rivits och målats denna månad. Jag och mamma har slipat och målat uthus. Vi slipade med sandpapper, borstade med borste och målade två varv. Slamfärg användes till väggar och dörrar, naturlig och giftfri. Till dörr- och fönsterkarmar användes vit linoljefärg, även den giftfri. Den torkade långsamt. Men det kändes väldigt bra att kunna måla med rena giftfria färger. Det hoppas jag kunna använda i huset också. Det kändes även bra att få färg på uthusen, så att de håller bättre. Färg är ju inte bara fint, det vårdar byggnader också. Och så är det ju kul att måla! Speciellt i härligt höstväder, det var ganska varmt och regnfritt den första delen av september. 
 
Pappa rev utbyggnader på huset och taket. Det är ju så att huset formar ett kors uppifrån och alla tre "armar" har byggts senare av trävirke. De behöver rivas, för att sedan byggas upp med ny ytterpanel, vindskyddsskivor och isoleringsskivor. Nu var det tid att riva. Det blev stora hål i huset, speciellt när taket togs bort också. Och så började det regna, nästan varje dag, just nu när vi hade önskat uppehållsväder! Men denna tid på hösten får man väl räkna med regn. Pappa skaffade stora presenningar och försökte täcka alla hål. En medhjälpare kallades in för att arbetet skulle gå snabbare. Men mer om det nästa månad. :)
 
För mig har det varit lite svårt att se så mycket av huset skalas bort och brännas upp. Men jag förstår nödvändigheten. Och jag har ju inte plats att spara alla spikfyllda plankor heller. Roligt är det att se att det går så snabbt framåt. För ett år sen köpte jag stället, tänk så mycket som har hänt på ett år! 
 
 
 
Uthusen målas med rödmyllefärg (väggar och dörrar) och linoljefärg (dörr- och fönsterkarmar samt knutar).
 
 
Det var ganska tungt att slipa bort gammal färg med med sandpapper. Men bra träning i skön höstluft. Bilden är tagen före målning.
 
 
Nova-Li fick sova i sin härliga 70-tals vagn när hon var trött. Mommo sköter :)
 
 
Ytterväggar i sovrummen på södersidan togs bort. Nya hörnpelare läggs till, de gamla var rätt så ruttna.  
 
 
Mellangolvet på övervåningen hänger i luften som en flygande matta. Det ska sparas och stödplankor får tillfälligt bära upp golvet. Golvet är ca 40 cm tjockt och tätat med sågspån och mossa.
 
 
Plåttak och underliggande pärttak rivs ner. 
 
 
En del av plåtarna sparas för att användas på häbrebyggnaden i bakgrunden. Halva taket på det huset är gjort med plåt av sämre kvalitet. 
 
 
Pärtorna eldas upp.
 
 
Taket öppnas och gamla takstolar tas bort.
 
 
Ställningar i andra våningen byggs för att nå upp till taket innifrån. Fönster har lyfts bort.