Det har hänt mycket i juni, både på det personliga planet och på bygget. Det är roligt när sådant man har gått och väntat på äntligen kommer och man märker att nu tar det fart, nu går det framåt. Min lilla tös föddes, samtidigt som banken beviljade en början på renoveringslånet. För tills nu har vi bara rivit. Nu ska vi börja bygga upp och då behövs det material och grävmaskiner och folk som borrar hål i berget.
 
Pappas favoritgrävmaskinförare kom på plats och de jobbade några dagar tillsammans på gården och huset. Oljetanken grävdes upp liksom oljepannan lades den åt sidan. Tanken var full med ca 800l brännolja, vilket gör det till problemavfall. Vi ska försöka sälja tanken plus innehåll istället. Oljepannan har ingen velat köpa, så den far till skroten. 
 
Det var inte helt klart vilket som var vattenledningen av de ledningar som stack fram. Efter en stund grävande fick de detta på klart. Det fanns även en koppling till fähuset, denna sparades för eventuellt framtida bruk (jag drömmer ju om att befolka fähuset igen en dag, med får och kanske ett par getter).
 
Inne i huset fyllde de igen jordkällaren med sand och sten och slätade sen ut marken. 
 
På gården grävden tankar för gråvatten och brunvatten ner och rör från tankarna drogs till huset. 
 
Den gamla grunden för utbyggnaden på baksidan grävdes upp. En sandbädd anlades för den nya utbyggnaden (som är lite större än den gamla). Liksom tidigare kommer våtavdelningen att husera här. En sandbädd gjordes även för den kommande vinterträdgården på framsidan. En sula gjöts i kanten av dem båda. 
 
Det som tidigare varit bastu och tvättstuga, beläget på en stor platt sten (som förmodligen nångång flyttats dit), tömdes på ugn och skorsten och flyttades till andra sidan gården. Få se vad det blir av den lilla stugan. Kanske en bod för verktyg, eller lekstuga eller något helt annat. Att ta bort den från stenen öppnade upp gården och betydde en ganska stor förändring i gårdslandskapet. Jag är nöjd. Och där den står nu tar den bort fokus litegrann från den inte alldeles vackra (men ack så praktiska) granhäcken. Dessutom skymmer den insynen från mina närmaste grannar.
 
Bergvärme. Ett förmånligt och miljövänligt alternativ. Kostar en del, men gör driftkostnaden betydligt billigare än eluppvärmning. De kom och borrade ett djupt hål, närmare bestämt 180m. Det var sand i elva meter, lera en halv meter och sen kom berget på fjorton meters djup. Väldigt mycket sand här!  
 
 
 
Oljetanken med 800l brännolja i flyttas bort. 
 
 
Oljepannan tas bort. 
 
 
 Är det rätt ledning? Jo, vatten sprutar ur den.  
 
 
Den gamla jordkällaren fylls med sand och sten och marken jämnas ut.
 
 
Vi fyller på med grus på marken inne i huset och jämnar ut den.
 
 
Här läggs tankar för gråvatten och brunvatten ner.
 
 
 
Drar rör från tankarna till huset. 
 
 
 Vi river grunden för det gamla badrummet/pannrummet.
 
 
Här rensas bastun på ugn och skorsten.
 
 
Flyttning av bastu. 
 
 
 
Bastun är på plats, flyttningen lyckades.
 
 
En sandbädd läggs för den nya grunden, vatten har kopplats till rätt plats.
 
 
Gjutning av sulan till vinterträdgården.
 
 
Bergvärme borrning kör igång.
 
 
 
Metallrör fogas ihop och borras ner till 180 meters djup. 
 
 
Jag köper en gräsklippare och klipper gräs. En stor gräsmatta, tar nästan en timme att klippa! Mamma hjälper.
 
 
 Sulan är färdig gjuten till kommande utbyggnad för våtutrymmen.