Under sommarmånaderna satsade vi på att göra råspisen färdig, måla dörrar och tak och att lägga in fönster och dörrar. Det har varit varmt och stundvis väldigt hett vid bygget, denna varma torra sommar. Men det har ändå gått framåt. :)
 
Stundvis krockar vår syn på hur huset ska byggas och se ut, pappa med en mer allmän och modern syn och jag tänker mig ekologiskt och gamla metoder/material. Inte alltid så lätt när man har starka åsikter och de går isär. Men mycket tycker vi ändå lika om, och hittills har det gått att kompromissa. Eftersom jag inte fick fönstren målade med linoljefärg, så fick jag välja färgen till dörrarna. Pappa hjälpte mig måla, för det var många delar och det skulle målas tre gånger. Vi gjorde det på snickeriet där de hade gjort dem. Använde Ottosons linoljefärg.
 
Spisen blev färdig i juni och proveldades. Den funkade bra, röken gick ut via de kanaler den skulle. Den blev väldigt fin, speciellt med den nyputsade Högforsspisen. Nu väntar bara vitkalkning.
 
Jag målade taket på andra våningen, två varv, med Auros giftfria färg. Och så började jag renovera dörren som förut stod som ytterdörr. Jag använde en nyinskaffad speedheater apparat för att ta bort färgen. Det funkade bra.
 
 
Taket fick stuprör och trattar.
 
Fönster och dörrar lades på plats. 
 
Det var allt för denna gång. På återseende! :)
  
 
 
Pannrumsdörren får färg. Vi grundar med rå linolja, balsamterpentin och lite färg.
 
 
En av pardörrarna som ska stå i entreen. Speglarna är gjorde av nån typ av mdf skiva, för att inte spricka. Färgen fastnade på dem, efter att vi grundat med terpentin och linolja (50:50).
 
 
Spisen är klar för rappning.
 
 
Spiskransen får sin form med hjälp av en schablon.
 
 
Rappningen är färdig.
 
 
Testning av spisen, röker det in?
 
 
Renovering av gammal ytterdörr.
 
 
Målning av tak på vinden.
 
 
Stuprör och trattar.
 
 
Hålet för två fönster är gjort i stockväggen (förut fanns här bara ett fönster).

 
Fönster och dörrar har anlänt.
 
 
Vi fick hjälp av en i grannskapet med truck för att få upp de största fönstren.
 
 
Fönstren uppe.
 
 
Fönstren på plats.
 
 
Vardagsrumsfönstren uppsatta.
 
 
Ytterdörrarna på plats. 
 
 
Ytterdörrarna inifrån.