Till julklapp fick jag en modell av torpet, hur det kan komma att se ut om jag väljer de lösningar pappa föreslår. Han fick tidigt en idé om att göra ett växthus som en del av fasaden på framsidan, att öppna taket mellan köket och övre våningen och att slopa väggen mellan kök och vardagsrum. Den utbyggnad som idag är badrum och pannrum ska rivas och byggas lite större och i två våningar. Det gör att huset blir ganska öppet, grönt och med en storlek på 149 kvadratmeter. Jag var lite skeptisk till en början att frångå den traditionella fasaden, för jag vill inte att huset ska bli för modernt utan bevara sin känsla av ett gammalt torp. Men så insåg jag hur fint det blir med mycket växter och mycket ljus och ändrade mig.
 
Det var härligt att få modellen, som var välgjord och tog honom ca 2 veckor att göra. Det blev genast mycket lättare att planera och fundera på hur man vill ha det, både ut- och invändigt. Taket och övre våningen är löstagbara, bara att lyfta bort. Hela familjen involverades i att brainstorma kring inredningen och vi gjorde collage av bilder från tidningar som vi fyllde med vad som tilltalar var och en. Det är kul att höra andras ideér och perspektiv, samtidigt som jag vet att det är jag som i slutändan väljer, för det blir ju mitt hem. Det kändes som att mycket klarnade över jullovet, med hjälp av modellen och de diskussioner den skapade.
 
Jag gjorde även ett tapetcollage, av alla tapetbitar som sparats från huset. Där finns nu 43 olika tapetbitar och några bårder. Kanske fanns det flera tapeter som det aldrig blev taget en provbit av. Det verkar som att de i många fall haft olika tapeter i olika rum. Tapeterna visar inte bara trender under olika årtionden, men också en stor variationsrikedom i färg och mönster.   
 
Lika fascinerande var det att se vilka tidningar som de har använt för att täta väggarna mot vind och hålla sågspån på plats. Där fanns tidningsuppslag från tidningar jag inte ens visste hade existerat, t.ex. Vasaposten, några från så tidiga år som 1912. Jag sparade några tidningar, som ger en inblick i hur livet tedde sig på den tiden, vad som var av nyhetsvärde då. Dessa tidningar ger oss också lite ledtrådar om när olika delar av huset har byggts. Utbyggnaden på bortre sidan om köket verkar ha blivit uppförd efter 1942, d.v.s. efter kriget. Någonting har byggts mellan 1910 och 1920, men vi vet inte riktigt vad. Det finns i varje fall spår av att stockarna har flyttats dit från ett annat hus, ett hus som brann eller där man eldade utan skorsten. Så stockarna är gamla. Jag får börja forska lite i husets ursprung för det vore roligt att veta mer om dess historia.